لزوم مسئلهمحوری در صنعت ساختمان/ برای حل بحران مسکن هیچ راهی جز صنعتیسازی نداریم
جعفر قرائتی ستوده دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعت ساختمان، در دورهمی نبض 32 در خصوص مشکلات صنعت ساختمان اظهار داشت: دنیا دیگر استراتژیهای چندساله نمینویسد و استراتژیها بسیار کوتاهمدت هستند. به این دلیل که امروزه علم و تکنولوژی به قدری توسعه یافته که شما نمیتوانید برای سال آینده برنامهریزی کنید، چون بعد از مدتی از دنیا عقب میافتید. دنیا بر اساس تفکر خلاق به استراتژی نزدیک میشود که نمونه آن را میتوانیم بر اساس دروس آینده پژوهی ببینیم؛ مثلا شعرهای مولانا همگی آینده نگری و آینده پژوهی است.
وی عنوان کرد: در تمدنهایی که با محوریت ساخت و ساز داشتیم، به عنوان مثال در بیابانهای یزد آب را از کیلومترها دورتر آورده و حتی باد را هم به خدمت میگرفتیم و در گرمترین جای دنیا شهرسازی و زندگی میکردیم، آن زمان ما مسئله محور بودیم یعنی اگر تمدنی داشتیم تمدنمان بر اساس حل مسئله بوده است. اما متاسفانه از زمان ناصرالدین شاه در هنر و معماری ما فاصله ایجاد شده و با دیدن غرب، خودباختگی پیدا کردیم.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعت ساختمان سپس گفت: باید تلاش کنیم راه حلهای بهتری برای ساخت و ساز کشور که بیمار است و حال خوبی ندارد، ارائه کنیم. همین ساخت و سازهایی که الان انجام میدهیم اگر با اهداف عالیهای انجام ندهیم، ساختمان سنگین و بدمنظره شهری با طول عمر کوتاه و مصرف انرژی بالا به جا میماند.
وی در ادامه با اشاره به مزایای محصولات فیبو بیان کرد: شرکت فیبو برای یکی از مشکلات ما راهحلی پیدا کرده است. پنلی طراحی شده که در درایوالها و سیستمهای نازککاری مورد استفاده قرار میگیرد که مزایایی همچون عایق و ضد حریق دارد و بسیار سبک است و وظیفه ما است که به عنوان مهندسین از این تولیدکنندگان حمایت کنیم.
تولید ورقهای فیبورد از معادن ایران/ هدف ما بهبود زمین برای آیندگان و فرزندانمان است
در ادامه این نشست کامبیر یوسفی مدیرعامل شرکت فیبو اظهار داشت: حدود ۸ سال پیش به عنوان مدیرکل فدراسیون بینالمللی ساختمان و املاک ایران مشغول به کار بودم. نمایندگی این دفتر در بحبوحه موضوع برجام از فرانسه به ایران آمد. هنوز هم بسیاری از اسناد و نظام نامههای ما همچنان در پاریس وجود دارد و بلاک شدهاند. با توجه به سوابق بنده به عنوان معاون پژوهشی فیابسیfiabci کل دنیا در دوره کرونا انتخاب شدم که دورهها و آییننامههای موضوعاتی از جنس متریال صنعت ساختمان را طرحریزی میکردیم.
وی افزود: تا سال ۲۰۲۲ این دفتر در خیابان دادمان دایر بود، حتی تفاهمنامهای بین فیابسی و نظام مهندسی کشور بنابر موضوعاتی از جنس تحریم و حقوقی، بسته شد. یکی از دپارتمانهای حرفهای در فیابسی که از سال ۱۳۹۲ پایهگذاری شده بود، برگزاری مسابقات اسکار ساختمان در فضای بینالمللی است.
مدیرعامل شرکت فیبو عنوان کرد: در آن دوره تا جایی پیش رفتیم که قرار شد یک دوره اسکار در کیش برگزار شود، چالشی که با نظام مهندسی داشتیم شرطی بود که اسکار گذاشته بود و باید برای کاهش شرکتکنندگان ایران یک مسابقه بومی ترتیب میدادیم که برندگان آن وارد مسابقه بینالمللی شوند. این دوره یک بار هم در ایران برگزار شده است؛ سرانجام دفتر فیابسی به دستور مستقیم معاونت وزارت امور خارجه بسته شد.
یوسفی در ادامه گفت: هر چند دفتر تعطیل شد اما دانش و علمی که در آن ۶ سال به دست آمده بود، باقی ماند. سوژه یک سال جلسات ماهانه فیابسی این بود که در پساکرونا متریال ساختمانسازی باید چگونه باشد. همان زمان بیمارستان ۷۰۰ نفره چین ساخته شد و برای من تلنگر شد.
وی افزود: تاکنون ورقهای فیبورد خواص ۲۲ گانهای دارد. انگیزه اولیه تولید این محصول آنتی باکتریال بودن بود، اما الان به نسوز بودن و خواص متعدد از جنس صوت و انعطافپذیری رسیدیم. در متریال این محصول هیچ نفتی به کار برده نشده و ۱۰۰ درصد مواد آن از معادن ایران است، رقیب بزرگ ما در فیبورد فقط آمریکا میباشد. چهار رسالت بزرگ از جمله تولید ورقهای فیبورد و گرفتن استانداردهای کیفیت امارات، ساخت آب شیرین کن و آبساز، ساخت کارخانجات تبدیل زباله به انرژی برق پاک داریم و تلاش ما این است که زمین را برای آیندگانمان جای بهتری کنیم.
برای حل بحران مسکن هیچ راهی جز صنعتیسازی نداریم
در ادامه امین بیدی نماینده انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سازههای فولادی ایران در رابطه با مشکلات صنعت ساختمان بیان کرد: برای نجات کشور از ابر بحران مسکن هیچ راهی جز صنعتیسازی نداریم. جهان این مسیر را رفته و ما طی ۲۰ سال گذشته آب در هاون کوبیدهایم. بهترین پروژههای انبوه کشور مانند اکباتان، حاصل تولید صنعتی از ۵۰ سال قبل در کشور است.
وی افزود: امروز در حوزه ساختمان کشور هیچکس قدرت، توان مالی و نیروی انسانی حل این مشکل را ندارد. بزرگترین فرصت تاریخی در حوزه صنعت احداث، تولید مصالح و دانش طراحی و اجرا است.
بیدی خاطرنشان کرد: مسکن را به دو حوزه تقسیم میکنیم، یک بخش ساختمان لاکچری و سرمایهای است که خیلی به آن آلوده شدهایم و بخش دیگر انبوهسازی است. هر دو بخش نیاز به تغییر روشهای ساخت و طراحی دارد.
نماینده انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سازه های فولادی ایران با اشاره به ورزق های فیبورد عنوان کرد: این محصول صنعتی است و در کارخانه ساخته میشود و پرت آن به صفر میرسد، همچنین ضد حریق است و ضریب مقاومت صوتی و حرارتی بالایی دارد. وقتی به جای مصالح سنتی ساختمانی از یک محصول سبک استفاده شود، سازه سبکتر میشود. آخرین مورد هم سرعت زیاد استفاده از این محصول است.
گفتنی است رویداد نبض مهندسی دورهمی فعالان صنعت ساختمان است که توسط موسسه محتواک برگزار میشود و جایگزینی هدفمند برای سمینارها و همایش های پر جمعیت و پر هزینه است. این رویداد ظرفیت مناسبی برای جامعه دانشگاهی، مهندسان، کارفرمایان، مدیران شرکتها، تولیدکنندگان صنعت ساختمان و رسانههای تخصصی این حوزه است تا در یک دورهمی کاملا دوستانه به تبادل نظر و بیان دغدغهها و مسائل صنف و حرفه خود بپردازند و در کنار شبکه سازی موثر، اهداف اقتصادی و برندینگ خود را نیز محقق کنند. تاکنون 32 برنامه از آن در سطح استانی، ملی و بین المللی برگزار شده است.